• Liek z prírody - kostihoj lekársky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Liek z prírody - kostihoj lekársky.

            Starší Lúčikári počas jesene poznávali lúky neďaleko "Kvašnice". Kostihoju sa tam darí. Už z názvu vieme, aké má účinky. Prinášame vám malú reportáž od poznávania rastliny až po návod, ako si vlastnými rukami pripraviť liečivú tinktúru.

          • Oznam pre rodičov

          • Prosím prečítať.

            Milí rodičia,

            touto cestou si Vás dovoľujem informovať o novinke, ktorá vyplývy z novelizácie školského zákona. Do zákona sa dostal nový pojem PODPORNÉ OPATRENIA. 

            Podporným opatrením je opatrenie poskytované školou alebo školským zariadením potrebné na to, aby sa dieťa alebo žiak mohli plnohodnotne zapájať do výchovy a vzdelávania a rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti. Veľmi laicky a veľmi stručne povedané - ide o opatrenia, ktoré môže škola poskytnúť, aby dieťa preklenulo obdobie, kedy sa vyskytnú problémy s učením, správaním alebo dieťa potrebuje pomôcť zvládnuť a adaptovať sa na náročné obdobie zmien napríklad v rodine, pociťuje úzkosti a pod. Rovnako ide aj o úpravu priestorov, diétne stravovanie, zabezpečenie kompenzačných pomôcok, poskytnutie zdravotnej starostlivosti.  Podporných opatrení je celkovo 21, nájdete ich v školskom zákone č. 245/2008 - §145a.

            Podporné opatrenie môže škola poskytnúť v plnom rozsahu, čiastočne alebo ho neposkytne, čo aj odôvodní. Väčšinou to bude stáť asi na financiách, keďže štát zákon novelizoval, ale finacie nevyčlenil :(

            Kedysi sme dieťa pri problémoch v učení posielali do poradenského zariadenia. Po novom dieťa odporučíme do poradenského zariadenia vtedy, ak podporné opatrenia poskytnuté školou nepomôžu.

            V našich podmienkach môže byť žiadateľom o podporné opatrenie zákonný zástupca žiaka alebo pedagogický zamestnanec školy - požiadať je možné aj prostredníctvom edupage v časti Žiadosti/Vyhlásenia.

            U nás v škole to už roky funguje tak, že žiakovi, u ktorého zistíme potrebu pomoci, automaticky mu ju poskytneme aj bez novely zákona - napr. doučovanie. V tejto súvislosti Vás prosím o spoluprácu: ak budete mať potrebu požiadať o podporné opatrenia, urobte tak v spolupráci s triednou učiteľkou. Bude to pre nás aj pre Vás oveľa jednoduchšie a efektívnejšie.

             

            V prípade otázok sa môžete obrátiť priamo na mňa alebo ktoréhokoľvek pedagogického zamestnanca našej školy. Považujem za zbytočné, zvolávať kvôli tomu plenárne rodičovské združenie. Ďakujem za spoluprácu.

             

            Mgr. Jana Dávidová, riad. školy